ناخن بخشی از دستگاه پوششی است که فاقد عصب یا خونرسانی است. بخشهای دیگر این دستگاه پوست، مو و غشاء مخاطی هستند.
صفحات حفاظتی که ناخن نامیده میشوند، انتهای انگشتان دست و انگشتان پا را میپوشانند. ناخنها اساساً از کراتین که یک پروتئین درشت مولکول در مو و پوست است، تشکیل شدهاند. ناخنها از ماتریکس که زیر یک چین پوستی به نام کوتیکول قرار دارد و از لانولا (ماهک) که منطقهای هلالی شکل در قاعده ناخن است، رشد میکنند.
جدا از جاذبه آرایشی، ناخنها وظایف دیگری نیز بعهده دارند از جمله کمک به بلند کردن اجسام با ایجاد تکیهگاه برای بافت انگشتان یا دست کاری اجسام و از همه مهمتر آن که ناخنها سلامت عمومی بدن را بازتاب میدهند.
ناخنهایی که به راحتی میشکنند و ترک میخورند از مشکلات احتمالی تغذیهای خبر میدهند. کمبود ویتامین A و کلسیم باعث خشکی و ورقه ورقه شدن پوست میشود. کمبود پروتئین، فولیک اسید، ویتامین B که برای رشد سلولها و احیای سلولهای مرده ضروری است و کمبود ویتامین C موجب افتادن ناخنها میشود. کمبود پروتئین باعث ایجاد راه راههای سفید بر روی ناخنها میشود. یک نوع کمبود اسید ممکن است باعث ترک خوردن و دو نیم شدن ناخنها شود.
ساختمان ناخن
مشهودترین قسمت ناخن، صفحه آن است. این قسمت بر روی بستر ناخن که یک ناحیه غنی از رگهای خونی است قرار گرفتهاست.
کاشت ناخن
افراد به دلایل مختلفی کاشت ناخن انجام میدهند؛ برخی صرفاً برای زیبایی و برخی دیگر به دلیل مشکلات ناخنهایشان و برای پوشاندن ناخنهایی که به گفته خودشان رنگ و روی زیبایی ندارد انواع کاشت را تجربه میکنند. پالت طراحی کاشت ناخن استفاده از این ناخنها برای افرادی ناخنهای ضعیف و شکننده دارند و همچنین افرادی که عادت به جویدن ناخن دارند بسیار مناسب است. چون مانع آنها میشود. در اندازههای گوناگون و رنگهای طبیعی متنوع.
برای عمل کاشت ناخن موارد زیادی را باید رعایت کرد ابزار کاشت ناخن و مواد کاشت ناخن را باید شناخت و زیر نظر متخصص این کار را انجام داد.
بیماریهای ناخن
ناخنها فاشکننده بیماریها
- شکل ناخنها: ناخنهای منحنی و قوزدار احتمال وجود بیماریهای ریوی، کبدی و حتی سرطان را افشا میکنند. البته ناخن برخی افراد بهطور ژنتیکی به این شکل است. بهتر است هر گونه تغییری در شکل ناخنها را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید تا خیالتان راحت شود.
- ناخنهای سرد و رنگ پریده: ضعف عروق در ناحیه نوک انگشتها، سردی و رنگ پریدگی ناخنها میتواند نشان از آرتریوپاتی، نارسایی قلبی یا ریوی باشد.
- مقاومت ناخنها: ناخنهای ضعیف، نرم یا شکننده میتوانند نشان دهنده کمبود مواد مغذی بدن به ویژه آهن باشد.
- رنگ ناخنها: ناخنهای سفید امکان وجود بیماریهای گوارشی، ریوی یا لنفوم (نوعی سرطان خون) را نشان میدهند.
ناخنهای قهوهای خبر از بیماریهای هورمونی میدهند. لکههای کوچک قرمز رنگ روی ناخنها احتمال وجود بیماریهای خودایمنی را آشکار میسازند. در نهایت اینکه قرمزی اطراف ناخنها میتوانند نشان از درماتومیوزیت باشد.
- ناخن خوردن
- پارونیشیا
- ناخن ریش
تقویت ناخن
وجود سیلیسیک اسید در عصاره دم اسب از شکنندگی، ترک خوردگی، پوسته شدن ناخنها جلوگیری کرده و سبب استحکام و تقویت آنها میشود. در یک مطالعه بالینی کنترل شده، اثر درمانی فرآورده حاوی عصاره گیاه دم اسب، هیدروکسی پروپیل کایتوزان (HPCH) و دی متیل سولفونیل متان (DMSO) بر دیستروفی ناخن ناشی از پسوریازیس در ۳۰ بیمار (۲۰ زن و ۱۰ مرد) در محدوده سنی ۱۸ تا ۷۵ سال مبتلا به پسوریازیس ناخن خفیف تا متوسط در ۲ تا ۵ ناخن در هر دو دست به مدت ۲۴ هفته مورد ارزیابی قرار گرفتهاست. سنجش میزان بهبودی ناخن براساس شاخص NPSI: Nail Psoriasis Severity Index صورت گرفت. در پایان مطالعه میزان این شاخص از ۹۹/۰ ± ۸۳/۲ در سطح پایه به مقدار ۲۲/۱ ± ۱ کاهش یافتهاست. موارد چاله چاله شدن سطح ناخن، جدا شدن ناخن از بستر و وجود لکههای سفید روی ناخن نیز به ترتیب به میزان ۷۲٪، ۶۳٪ و ۶۶٪ نسبت به مقدار پایه کاهش نشان دادهاست. همچنین این عصاره سبب استحکام و تقویت ناخنهای شکننده شده و به خوبی در ناهمواریها و حفرههای ناخن نفوذ کرده و موجب کاهش پوسته ریزی کراتینی میشود. در مطالعه بالینی کنترل شده دیگر، اثر درمانی یک فرآورده حاوی عصاره گیاه دم اسب، متیونین و HPCH در ۳۶ زن دارای ناخنهای با شیارهای عمودی و شکستگی لایهای ایجاد شده در اثر مایکوز، پسوریازیس، عفونتهای باکتریال یا عوامل خارجی مانند تروما، مواد شوینده شیمیایی یا رطوبت به مدت ۲۸ روز مورد بررسی قرار گرفتهاست. افراد شرکتکننده در این مطالعه هر شب این فرآورده را بر سطح ناخن یکی از دستهای انتخاب شده به شکل تصادفی مالیده و به مدت ۶ ساعت از شستن دستها خودداری میکردند و ناخنهای دست دیگر به عنوان کنترل بهشمار میآمدند. نمونهای به شکل ماکت سیلیکونی از لایه سطحی ناخن در شرایط استاندارد از انگشت شست هر دو دست بعد از شستن فرآورده در روزهای ۰، ۱۴ و ۲۸ مطالعه تهیه گردید. پارامترهای اندازهگیری شده در روزهای مذکور شامل تغییر شکل ناخن، جدا شدن ناخن از بستر، شکستگی و شکنندگی ناخن و فاکتورهای ایجادکننده (از قبیل عوامل پاتولوژیک و خارجی) بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که اثرات درمانی این فرآورده از روز چهاردهم درمان شروع شدهاست. آنالیز آماری نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار بین گروه درمان و گروه کنترل از نظر پاسخ دهی به درمان بوده و شدت شکستگی و شکنندگی ناخن در گروه درمان نسبت به گروه کنترل کمتر بودهاست. همچنین ۶۴٪ افراد کارایی این فرآورده را خوب گزارش نمودهاند.
نرم و شکننده بودن ناخنها، میتواند به دلیل خشک بودن ریشهٔ ناخن باشد. این حالت میتواند به دلیل شنا کردن، استفاده از لاک پاک کن، و ظرف شستن مداوم و بدون دستکش یا فقط به دلیل زندگی در محیطی با رطوبت کم باشد. دلایل دیگری مثل محصولات شیمیایی (برای مثال، اگر از محصولات پاککنندهٔ شیمیایی زیاد استفاده میکنید) یا بالارفتن سن محتمل هستند. بعضی وقتها، کمکاری زیاد تیروئید نیز باعث بروز این مشکل میشود. برای بهبود ناخنهای ترک خورده، لوسیونهای مرطوبکنندهٔ قوی بر روی آنها بزنید. ناخن نیز مثل پوست، جذبکننده است و لوسیون میتواند از خشک شدن ناخن در آینده، جلوگیری کند. به گفته محققان بهتر است محصولاتی را انتخاب کنید که حاوی اسید هیالورونیک و گلیسیرین باشند. اگراین کار به شما کمکی نکرد، میتوانید مصرف بیوتین را به عنوان مکمل رژیم غذاییتان نیز امتحان کنید تا سبب رشد ناخنهای سالم شود. البته حتماً با پزشک خود نیز مشورت کنید.
با دقت به چند نکته ساده به راحتی از ناخن های خود مراقبت کنید و با روش های خانگی ناخن های زیبا و محکمی داشته باشید. برای مراقبت از ناخن های خود مانیکور کردن تنها گزینه موجود نیست در واقع ، شما باید به طور روزانه از ناخن های خود مراقبت کنید. راههای مراقبت از ناخن شامل بخش های مختلفی همچون آشنایی و استفاده از مواد غذایی مفید برای رشد و استحکام ناخن ها و رعایت اصول بهداشتی می باشد.
۱. ناخن های خود را همیشه تمیز نگهدارید معمولا همه مشکلات ناخن از میکروب ها و باکتری ها شروع می شوند. برای بلند کردن ناخن های خود باید مرتبا به آن ها رسیدگی کنید . روزانه ناخن های خود را تمیز کنید و پس از شستشو دست هایتان حتما ناخن هایتان را کاملا خشک کنید.
این امر همچنین از تجمع خاک و باکتری ها در زیر ناخن هایتان جلوگیری می کند اما با این حال نباید در انجام این کار افراط کنید. ناخن هایی که دائما با آب شستشو داده می شوند، به راحتی قابل شکستن هستند.
برای مثال بهتر است برای شستشوی ظروف خود از دستکش استفاده کنید و همچنین باید اطمینان حاصل کنید که پوست اطراف ناخن هایتان تمیز و بدون هیچ گونه گرد و غباری باشند. .
منبع : ویکی پدیا